Ny tjänst ger väder- och översvämningsvarningar nu för fem dygn

Pressmeddelande 01-02-2017 kl. 12.04

Pressmeddelande från Meteorologiska institutet och Finlands miljöcentral

Flod
Bild: Stig Hägglund/Vastavalo.fi

Meteorologiska institutet erbjuder mer och exaktare varningsinformation genom att ta i bruk varningskartor för fem dygn. Den längre tidsperioden för varningarna gör det möjligt att tidigare förbereda sig för farliga vädersituationer och ökar medborgarnas säkerhet. Översvämningsvarningar från Finlands miljöcentral (SYKE) har lagts till som en ny varningskategori.

Varseltiden på 24 timmar som Meteorologiska institutet tidigare har haft i bruk utökas till fem dygn. För varje varningskategori visas nu en exaktare tid för när varningen gäller. Under hela varningsperioden följer varningarna trafikljusprincipen. Grön färg betyder att det inte finns några varningar och röd färg betyder att det handlar om ett mycket farligt fenomen.

I samband med reformen avstår man från de enskilda förhandsvarningarna som gäller 2–5 dygn framåt. ”Jag tror att förändringarna ökar säkerheten, då medborgarna bättre än tidigare kan förutse farliga eller skadliga fenomen”, konstaterar Anssi Vähämäki som är chef vid Väder och säkerhetscentralen vid Meteorologiska institutet.

I tjänsten ingår nu också översvämningsvarningar från SYKE

Med hjälp av varningstjänsten är det nu också möjligt att följa med översvämningsvarningar för vattendrag som produceras av SYKE. På varningskartan syns endast farliga och mycket farliga översvämningssituationer, det vill säga orangefärgade och röda varningsnivåer. ”Översvämningsvarningarna för vattendragen baserar sig på SYKEs vattensituationstjänst i realtid”, säger Markku Mannila som är servicechef vid Vattencentret vid SYKE.

Förbättringar i den förnyade varningstjänsten

I varningstjänsten på webbplatsen kan användaren se varningarna en och en för den dag som intresserar. Om användaren vill kan man också själv välja de varningskategorier som man vill se på varningskartan. Kartan går också att zooma. De centrala delarna och egenskaperna i tjänsten kan användas på alla apparater från smarttelefoner till stationära datorer.

Varningarna i textform visas enligt område i den nya varningstjänsten. I varningstjänsten sägs också vilka eventuella effekter fenomenet som det varnas om kan ha. ”Om det till exempel utfärdas en vindvarning på gul nivå i Satakunta, beskrivs det i samband med varningen vilken inverkan den här typen av vind vanligtvis har. Man kan till exempel göra en prognos om att vinden kan fälla enskilda träd på stora områden och orsaka korta elavbrott”, säger Ari-Juhani Punkka som är gruppchef vid Meteorologiska institutets Säkerhetsväderjour.

Den nya varningstjänsten tas först i bruk på Meteorologiska institutets webbplats och i tjänster som är skräddarsydda för kunderna. Under våren läggs den nya varningskartan också till i Meteorologiska institutets väderapplikation. Översvämningscentret som är gemensamt för Meteorologiska institutet och SYKE gör också en egen version till webbplatsen www.tulvakeskus.fi, där det endast visas varningar som gäller översvämningar.

Mer information

Gruppchef Ari-Juhani Punkka, Meteorologiska institutet,
tel. 029 539 3630, förnamn.efternamn@fmi.fi

Servicechef Markku Maunula, Finlands miljöcentral,
tel.  029 525 1420, förnamn.efternamn@ymparisto.fi

Länkar


Målgrupp: