Mer än 80 publikevenemang under den finska naturens dag

Pressmeddelande 20-08-2014 kl. 15.03

Finlands miljöcentral, Finlands naturskyddsförbund, Forststyrelsens naturtjänster, Biologi- och geografilärarnas förbund meddelar pressmeddelande 20.8.2014

Jenni Haukio är beskyddare för den finska naturens dag
Fru Jenni Haukio är beskyddare för den finska naturens dag. Hon deltog med sin make Republikens president Sauli Niinistö i utflykten på de Vilda blommornas dag i Nådendal den 17 juni 2014 där man också diskuterade den finska naturens dag och dess betydelse. © Riku lumiaro.

Den nationella  firas lördagen den 30 augusti 2014. Tanken med dagen är att fira den glädje vår natur ger oss och att inse vilken gynnsam effekt den har på vårt välmående. Under den finska naturens dag ordnas utflykter och evenemang runt om i landet för alla som är intresserade av naturen.   Huvudfesten firas i Finlands naturcentrum Haltia i Noux.

För skolelever erbjuds möjligheter att delta dagens firande under veckan före naturens dag. Esbo stadsdirektör Jukka Mäkelä skickade ett brev till stadens läroanstalter där han uppmanar skolorna att delta i firandet av dagen. ”Finlands natur hör till de vackraste i världen. Naturen är fortfarande nära intill också i Esbo. Vi ska låta den leva i oss.”

Ett av de nya temana under den finska naturens dag är den trendiga vildmaten, sensommaren är ju den bästa tiden för vildmaten då det finns bär och svamp. Man kan också plocka vilda örter ända fram till höstglödstiden. Partner är ELO-stiftelsen för främjande av den finska matkulturen och dess ambassadör för vildmat Sami Tallberg under veckoslutet leder en vildmatsworkshop i Pyhä-Luosto nationalpark. På den finska naturens dag inleder ELO-stiftelsen dessutom vildmatsveckor i skolorna och firar den finska naturens dag med sina partner med vildmatstema.

Naturskyddsförbundet och Ekokem vill ge också de äldre en chans att komma ut i naturen. På den finska naturens dag förs de boende i servicehuset Hopeakuu i Esbo på en utflykt i naturen i näromgivningen under ledning av en expert. Före dagen publiceras dessutom guiden Pappa pitkospuille, mummo marjaan som hjälper vem som helst att planera en uppiggande naturstund för sina äldre anhöriga.

Finlands natur och den finska naturens dag är ett av huvudtemana i Radio Suomis sommar och på själva dagen den 30 augusti kan man höra sex timmar direkt naturprogram från den nationella huvudfesten i Finlands naturcentrum Haltia. Också publiken har möjlighet att delta i att göra radioprogrammet.

Det finns många sätt att njuta av naturen

Den finska naturens dag erbjuder mer än 80 trevliga och somriga evenemang på olika håll i Finland från Ackas till Äkäslompolo. Man kan till exempel se filmen Sagan om skogen i Syöte naturcentrum, delta i en vandring som Suomen Latu organiserar vid Peurajärvi i Nurmes eller beundra kor av ostfinsk lantras på skogsbete på Tupalas naturgård i Hämeenkoski. Evenemangen under den finska naturens dag finns på sidan Tapahtumat på adressen www.suomenluonnonpaiva.fi (på finska)

På finska naturens dags huvudfest i Finlands naturcentrum Haltia i Esbo ses bland annat minister Ville Niinistö och nationalparksfaddern Saimi Hoyer. Under dagen erbjuds bland annat svamprådgivning, geocaching, en litterär eftermiddag, Muminfamiljens utflyktskola och scenuppförandet Veden perintö (Vattnets arv). I norra Österbotten ordnas den nationella Geologidagens seminarium som en del av firandet av den finska naturens dag.

finska naturens dags logo

Det sista veckoslutet i augusti passar bra för att fira Finlands natur Man kan kombinera utflykterna med bär- och svampplockning, kryssa flyttfåglar på väg söderut, njuta av sommarens sista simturer eller ordna en naturstig i favoritskogen. En kaffestund eller picknick på gården kan också vara ett sätt att glädjas över att vistas i naturen.

De officiella organiserarna av den finska naturens dag är Finlands miljöcentral, Finlands naturskyddsförbund, Forststyrelsens naturtjänster och Biologi- och geografilärarnas förbund. På samma sätt som i fjol byggs dagen i år upp av över 60 arrangörer från byalag till ministerier.

Anteckna den finska naturens dag den 30 augusti i din kalender

Följ oss

www.suomenluonnonpaiva.fi
Facebook > suomenluonnonpaiva
Twitter >  #luonnonpäivä


Mer information

Informatör Riku Lumiaro, Finlands miljöcentral, tfn 040 509 8654, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Informationschef Matti Nieminen, Finlands naturskyddsförbund, tfn 050 564 2283, fornamn.efternamn@sll.fi

Informatör Laura Tahkokallio, Forststyrelsens naturtjänster, tfn 040 556 9860, fornamn.efternamn@metsa.fi


Målgrupp: