VALUE - valuma-alueen rajaustyökalu

Value-logot

 

 

Valtakunnallista valuma-aluejakoa täydentämään Suomen ympäristökeskuksessa (SYKE) laadittu VALUE - valuma-alueen rajaustyökalu on tarkoitettu jokapäiväiseen hyötykäyttöön valuma-aluetietoa vaativia tehtäviä helpottamaan. Interaktiivisessa sovelluksessa käyttäjä voi rajata automaattisesti yläpuolisen valuma-alueen järvelle, uomalle tai sen osalle  sekä laskea valuma-alueelle maankäyttöjakauman perustuen Corine-maanpeite2012-aineistoon.

VALUE-työkalu hyödyntää yläpuolisen valuma-alueen rajausproseduureissa sekä sovellusta varten esilaskettujen valuma-alueiden laadinnassa valtakunnallista virtaussuuntamallia sekä SYKEn uomaverkostoa. VALUE-työkalu on käytettävissä selainsovelluksena (Geocortex viewer for HTML5) osoitteessa http://paikkatieto.ymparisto.fi/value. Sovellus pohjautuu Ympäristöhallinnon sisäiseen käyttöön Citrix ArcGIS -paikkatieto-ohjelmaan laadittuun VALUE - valuma-alueen rajaussovellukseen, mutta on toiminnoiltaan hieman rajoitetumpi.

 

Valuma_alue_2.PNG

 

Valuma-alueet vaivatta internetissä

VALUE-työkalun internet-selainversiolla voidaan rajata yläpuolinen valuma-alue SYKEn uomaverkoston uomalle, sen osalle tai kokonaiselle järvelle karttavalinnan perusteella. Käyttäjä voi hakea kiinnostuksensa kohteita zoomautumalla Suomen karttaan tai käyttämällä paikannimihakua syöttämällä hakukenttään kohteen ja paikkakunnan nimet, esimerkiksi ”Vesijärvi, Hollola”. Sovellus määrittää yläpuolisen valuma-alueen automaattisesti valitun uoman loppupisteestä, uoman varrelta tai järven pääpurkautumisreitin luusuasta. Sovelluksessa syntyneen valuma-aluerajauksen käyttäjä voi tallentaa itselleen ESRIn Shape-formaatissa käytettäväksi paikkatieto-ohjelmissa. VALUE-työkalulla rajatusta valuma-alueesta voi myös lähettää linkin vaikka sähköpostin välityksellä. Klikatessaan linkkiä vastaanottaja saa selaimessaan auki saman valuma-alueen.

Lisäksi VALUE-työkalulla määritetylle valuma-alueelle voidaan automaattisesti laskea ja tallentaa maankäyttöjakauma (Corine maanpeite 2012/taso2). Käyttäjällä on myös mahdollisuus hyödyntää VALUE-työkalussa tausta-aineistoina WMS-rajapintapalveluista valmiiksi haettuja valtakunnallisia aineistoja tai tuoda näkymään haluamiaan avoimia WMS-rajapinta-aineistoja tai omia ESRI shape -aineistoja.

Työkalun tekemistä on rahoittanut SYKEn lisäksi mm. EUn LifeData-hanke sekä ENVIBASE -hanke.

 

Lisätietoja

Työkalu löytyy osoitteessa http://paikkatieto.ymparisto.fi/value

Työkalun käyttöohje löytyy osoitteesta http://paikkatieto.ymparisto.fi/value/valueohje.pdf

 

Julkaistu 31.3.2015 klo 14.05, päivitetty 23.1.2024 klo 7.33
Kohderyhmä: