Tule mukaan maastoretkelle Virojoelle tai Rakkolanjoelle

Uutinen 30.8.2021 klo 13.40
Vesireppuja pakataan maastoretkiä varten.

Vesireput on pakattu ja SYKEn ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen asiantuntijat vievät joukon peruskoululaisia ja opettajia löytöretkelle lähivesiin. Tule mukaan seuraamaan Virojoelle 2.9. tai Rakkolanjoelle 3.9. Retket ovat Kaakkois-Suomen rajaseudun virtavesiin keskittyvän SEVIRA -hankkeen aktiviteettejä. Hankkeen johtolause kuuluu: ”Vedet ja ihmiset kohtaavat - opi, toimi ja vaikuta!”

Maastoretket on tarkoitettu vesistä kiinnostuneille opettajille ja alueen sidosryhmille, kuten vesiyhdistykset, kunnan työntekijät.

Kuinka paljon vettä joessa virtaa? Onko se hapanta? Entä kuinka sameaa se on? Minkälainen on korennon ´perfecto´ kasvuympäristö?

Näitä mitataan ja havainnoidaan nyt yhdessä koululaisten kanssa. Tavoitteena on, että ulkona opiskelusta tulee osa ihan normaalia kouluopetusta. Learn by doing! Käytäntö on parasta teoriaopetusta. Ulkoluokassa oppimisen raamit on väljät ja ajatus pelaa, kun happi ei lopu kesken. Koulupäivään tulee myös kaivattua liikuntaa puhumattakaan muista luonnon terveyseduista. Ulkona opiskelussa ovat kaikki aistit käytössä ja lähiluonnon muistijälki kestää pitkälle aikuisuuteen. Tuttua lähivettä osaa arvostaa ja samalla kasvaa halu huolehtia lähiluonnon tilasta jatkossakin. Koulun ”adoptoiman” lähirannan seuranta voi kertoa lähiveden pitkänajan tarinaa ja muuttuvan ilmaston paikallisista vaikutuksista.

Lisätietoja retkestä

  • Sanna Saari, Hydrobiologi, Vesienhoidon asiantuntija
    Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
    etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. +358 295 029 021

Kohderyhmä: