Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma (Velmu)

Monimuotoista meriluontoa nyt ja tulevaisuudessa

meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma, eli tuttavallisemmin Velmu, kerää tietoa vedenalaisten luontotyyppien, lajien ja niiden muodostamien yhteisöjen esiintymisestä Suomen merialueilla. Ohjelman päätavoite on edistää Itämeren lajien ja merialueiden suojelua ja tukea meren ja sen luonnonvarojen kestävää käyttöä. Mitä emme tunne, emme voi suojella.

Vedenalaiset maisemakokonaisuudet tutuksi

Velmu-ohjelma on kartoittanut Itämeren luontotyyppejä jo 16 vuotta. Työmme tuloksiin voit tutustua mm. Velmu-karttapalvelussa tai tutustumalla upeaan Meren aarteet -kokonaisuuteen, joka sisältää Meren aarteet -kirjan ja valokuvanäyttelyn meren ihmeellisistä asukkaista ja maisemista.

VELMU aaltoviiva
 

Ajankohtaista Velmussa

Velmu mukana Itämeritoimijoiden telttakylässä Kauppahallin kupeessa Helsingissä

Millainen on monimuotoinen Itämeri? 
Miten vedenalaista meriluontoa tutkitaan? 
Voiko merta korjata? 
Uppoudu vedenalaiseen maailmaan ja chillaa hetki aaltojen alla!

Itämeripäivää vietetään elokuun viimeisenä torstaina, joka tänä vuonna on 31.8. Tule ja koe Itämeren luonto. Ohjelmassa on mm. tietoiskuja Itämeren luonnosta ja tekemistä lapsille. Merta ja sen tutkimusta esitellään kuvin ja äänin, esillä on myös välineistöä ja lajinäytteitä. 

Löydät meidät Pakkahuoneenlaiturilta, Eteläranta 7, ihan Kauppahallin kupeesta. Päivän tarkempi ohjelma julkaistaan myöhemmin. 

Vedenalaiskuva jossa hiekkapohjalla kasvaa heleänvihreä vesikasviniitty.
© Mats Westerbom, Metsähallitus

 

Velmu-konferenssi: Meriluonto takaisin osaksi elämäämme - tieteen rooli

Luontokato on ilmastonmuutoksen ohella maailman suurin ympäristöongelma, ja luonnon monimuotoisuuden ja sen muutosten tutkimus on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Maaliskuun 14.–15. päivinä Helsingin Paasitornissa järjestettiin vedenalaista meriluontoa käsittelevä konferenssi. Kansainväliset huippututkijat tarjosivat kahden päivän aikana rautaisannoksen merensuojelua ja meren kestävää käyttöä koskevaa uusinta tietoa. Tapahtuma oli mainio tilaisuus verkostoitua ja tutustua meren parissa työskenteleviin ammattilaisiin ja vaihtaa kuulumisia pitkästä aikaa ihan kasvokkain. 

Kansainvälisiä huippuja ja kotimaista osaamista 

Ohjelmassa oli esityksiä meriluonnon tutkimuksen keskeisiltä aihealueilta. Ensimmäisenä päivänä käsiteltiin luontokatoa, merensuojelualueiden verkoston kehittämistä ja merialueiden ennallistamista. Toisena päivänä pureuduttiin meren kestävään käyttöön tarkastelemalla mm. meribiodiversiteetin ja ekosysteemipalvelujen suhdetta sekä ihmisen ja meren yhteiselon haasteita. Keynoteja tarjosivat kansainväliset huippututkijat Mike Elliott (Hullin yliopisto), Ana Queiros (Plymouth Marine Laboratory), Evangelia Drakou (Ateenan Harokopion yliopisto), Henrik Österblom (Stockholm Resilience Centre) ja Angel Borja (AZTI, Espanja). Kotimaisilta tutkijoilta kuultiin uusimpia tuloksia ja saatiin tietoa Velmu-ohjelman saavutuksista. 

Lisätietoa konferenssisivulla

Velmu Conference, Bringing Marine Nature Back to Our Lives - the Role of Science

VELMU aaltoviiva
 

Havets skattkammare on julkaistu

Vuonna 2017 ilmestynyt Meren aarteet -kirja on vihdoin saatavilla myös ruotsiksi, kauttaaltaan päivitettynä. Syyskuussa 2021 julkaistiin Havets skattkammare - En upptäcktsresa i Finlands marina undervattensnatur (Gaudeamus). Lajikartoissa on mukana havainnot vuoteen 2020 asti ja nyt myös Ahvenanmaalta. Kirja sisältää lisäksi ihan uuden luvun, joka kertoo Ahvenanmaan vedenalaisen meriluonnon erityispiirteistä.

 

VELMU aaltoviiva
 

Velmu-karttapalvelu

Velmu-karttapalvelu on monipuolinen työkalu, jossa voi hyödyntää Velmu-hankkeen keräämää aineistoa. Tarjoamme Velmu-kartan hyödyntämiseen koulutusta, jotta kartan mahdollisuudet eivät jää käyttämättä.

Velmu-ohjelma voitti Euroopan Natura 2000 -palkinnon

Euroopan komissio myönsi suorassa verkkolähetyksessä 14.10.2020 Velmulle arvostetun Natura 2000 -palkinnon.

 

Suomen vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden huippualueet ensi kertaa kartalla 9.11.2018
Suomen vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden huippualueet on ensimmäistä kertaa koottu kartalle. Tutkimuksen mukaan kuitenkin kolme neljäsosaa merkittävistä vedenalaisista luontoarvoista jää nykyisten suojelualueiden ulkopuolelle. Positiivista on, että vain yhden prosentin tarkasti kohdennettu lisäys suojelualueiden pinta-alaan voisi tuplata suojelutehon.
Lue lisää
Julkaistu 29.9.2015 klo 11.43, päivitetty 29.6.2023 klo 15.39