Kohti kestävää digitaalista vesienhoitoa (Green-Digi-Basin)

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on edistää vihreää ja digitaalistä siirtymää valuma-aluetasoisessa vesivarojen hallinnassa. 

Kehitämme konseptia nimeltä Green-Digi-Basin, vihreä, digitaalinen valuma-alue, jossa

  • Green: Tutkimme ilmastonmuutoksen sekä maankäytön muutosten vaikutuksia valuma-alueisiin, jokien kuljettamiin ravinteisiin, sedimenttiin sekä hiilikuormaan. Tutkimme myös vihreitä, ekosysteemipohjaisia ratkaisuja vesistöjen hoitoon.
  • Digi: Rakennamme valuma-alueen digitaalista kaksosta kolmelle pilottivaluma-alueelle: Vantaanjoki, Oulankajoki sekä Tenojoki. Digitaalinen kaksonen mahdollistaa virtavesistöjen virtaamien ja vedenlaadun uuden sukupolven mallinnustutkimuksen.
  • Basin: Kattavaa osaamista, joka liittyy erilaisiin vesistöihin ja ulottuu soiden ja pohjavesien tutkimuksesta virtavesien dynamiikkaan sekä jokiuoman ja valuma-alueen 3D-kartoitukseen ja mallinnukseen.

Hanke on osa vesistötutkimuksen osaamiskeskusta Freshwater Competence Centre

Freshwater Competence Centre (FWCC) kehittää vesistötutkimuksen infrastruktuuria, tutkimuslaitteistoja sekä huipputason suomalaista osaamista sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Yliopistojen, tutkimuslaitosten ja yritysten muodostaman keskuksen tavoitteena on turvata vesivarat ja edistää yhteiskunnan vihreää siirtymää korkeatasoisen tutkimuksen avulla. Osaamiskeskus kutsuu kaikki vesistötutkimuksesta kiinnostuneet tutkijat, yritykset ja verkostot yhteistyöhön. 

Rahoitus ja yhteistyöhankkeet

Suomen Akatemia rahoittaa Green-Digi-Basin-hanketta sekä kahta muuta FWCC-vesistöosaamiskeskukseen liittyvää hanketta. Akatemian rahoittamat Freshwater Competence Centren hankkeet:

Lisätietoa 

Erikoistutkija Anna-Kaisa Ronkanen, Suomen ympäristökeskus (Syke), etunimi.sukunimi@syke.fi

       
       
 
Julkaistu 9.11.2022 klo 13.51, päivitetty 15.3.2024 klo 13.43

Kohderyhmä: