Elämää veden kiitoradalla: Tietokonenäkö ja syväoppiminen planktonin monimuotoisuuden ja ekosysteemivasteiden tutkimuksessa - FASTVISION

Lajitasoisen tiedon saanti planktonyhteisöistä perustuu yhä pitkälti perinteiseen mikroskopiaan, joka suhteellisen hitaana menetelmänä rajoittaa planktonyhteisöekologian ja -ekosysteemien tutkimusta. FASTVISION-konsortiossa yhdistyvät Suomen ympäristökeskuksen nykyaikaiset planktonin kuvantamislaitteet ja lajintuntemus, sekä Lappeenrannan teknillisen yliopiston tietokonenäkö- ja hahmontunnistusosaaminen.

Automaattisten kuvantamislaitteiden tuottamien digitoitujen mikroskooppikuvien avulla hankkeessa kehitetään lajintunnistusohjelmistoja käyttäen tehokkaita koneoppimismenetelmiä, joita voidaan soveltaa laitteesta ja tutkimusalueesta riippumatta. Tätä aiempaa huomattavasti tiheäresoluutioisempaa aineistoa planktonyhteisön koostumuksesta käytetään tutkittaessa yhteisöekologiaan, monimuotoisuuteen ja ekosysteemien toimintaan liittyviä avainhypoteeseja kokeellisesti ja kenttäoloissa.

Julkaistu 4.6.2020 klo 10.38, päivitetty 4.6.2020 klo 10.38

Kohderyhmä: