Uusi verkkosivusto tekee tutuksi rakennetun ympäristön tietojärjestelmän

Uutinen 8.5.2023 klo 14.15

Sivusto tarjoaa vastauksia rakennetun ympäristön tiedonhallinnasta kiinnostuneille

Nostureita rakennustyömaalla.png
Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä otetaan käyttöön vaiheittain vuonna 2024. Verkkosivuston suunnittelussa on käytetty apuna palautetta, jota on saatu tietojärjestelmähankkeen aikana. © Konstantin Kulikov - stock.adobe.com

Rakennetun ympäristön tietojärjestelmää esittelevä verkkosivusto on julkaistu osoitteessa ryhti.syke.fi. Aluksi sivusto on suunnattu erityisesti kuntien ja maakuntien liittojen asiantuntijoille, jotka työskentelevät esimerkiksi kaavoituksen, rakennusvalvonnan ja paikkatiedon parissa. Myöhemmin, kun tietojärjestelmän palveluita otetaan käyttöön, tarjoaa sivusto sisältöä myös järjestelmän tietojen hyödyntämisestä kiinnostuneille.

Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä (Ryhti) otetaan käyttöön vaiheittain vuonna 2024. Se on Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kehittämä ja ylläpitämä valtakunnallinen tietojärjestelmä, johon kerätään alueidenkäytön ja rakentamisen tiedot koko Suomen kattavasti. Tietojärjestelmän kehittäminen on osa vuonna 2020–2024 toteutettavaa Ryhti-hanketta.

Tietoa ja ohjeita tuleville käyttäjille

Uudelta verkkosivustolta löytää tietoa järjestelmästä, kehittämistyön aikataulusta ja järjestelmän hyödyistä sekä vaikutuksista eri ammattiryhmien työhön. Sivustolle kootaan myös ohjeita ja koulutusmateriaaleja, joiden avulla tulevat käyttäjät voivat valmistautua tietojärjestelmän käyttöönottoon.

Verkkosivuston suunnittelussa on hyödynnetty palautetta, jota on kerätty Ryhti-hankkeen aikana. Tämän palautteen ja sidosryhmien haastattelujen pohjalta muotoiltiin muun muassa käyttäjäpersoonia, jotka auttoivat suunnittelussa. ”Halusimme lopputuloksesta mahdollisimman käyttäjäystävällisen”, kertoo verkkosivustosta vastaava projektipäällikkö Henrik Saari.

Verkkosivusto on rakennettu WordPress-alustalle. Sivuston teknisen toteutuksen suoritti Wordpress-sivustoihin erikoistunut Poutapilvi Oy. Sisällöstä ja ylläpidosta sekä viestinnästä ja markkinoinnista vastaa Suomen ympäristökeskus.

”Kuuntelemme mielellämme kehittämisideoita ja sisältötoiveita, koska jatkamme verkkopalvelun kehittämistä julkaisun jälkeenkin”, kertoo Saari.

Tutustu rakennetun ympäristön tietojärjestelmän verkkopalveluun: ryhti.syke.fi

Lisätietoa

  • Hankkeen johtaja, hankepäällikkö Päivi Malmi, Suomen ympäristökeskus (Syke)
    p. 050 375 7114, etunimi.sukunimi@syke.fi
  • Sidosryhmäyhteistyö ja tukipalvelut, projektipäällikkö Henrik Saari, Suomen ympäristökeskus (Syke)
    p. 029 525 2257, etunimi.sukunimi@syke.fi

Kohderyhmä: