Suomalais-venäläisen luonnonsuojeluyhteistyön tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuuden säilyminen ja tukea kattavan suojelualueverkoston kehittymistä. Yhteistyö on jatkunut 1970-luvulta asti muun muassa työryhmien, hankkeiden, tutkimusretkien ja yhteisjulkaisujen muodossa. Pitkäkestoinen luonnonsuojeluyhteistyö on edesauttanut uusien suojelualueiden perustamista ja tiiviiden asiantuntijaverkostojen rakentumista.
Luonnonsuojeluyhteistyötä toteutetaan Suomen ja Venäjän välisinä hankkeina sekä pohjoismaiden ja Luoteis-Venäjän yhteisprojekteina. Barentsin alueen luonnonsuojelualueverkoston kehittämishanke BPAN (2011–2017) ja Luoteis-Venäjän suojelualueverkoston arvioivan Gap-hankkeen julkaisun englanninkielinen toimitus ovat jatkoa Luoteis-Venäjän luonnonsuojeluohjelmalle (1997–2011).
Suomalais-venäläinen luonnonsuojelutyöryhmä
Vuonna 1985 perustettu suomalais-venäläinen luonnonsuojelutyöryhmä kehittää aktiivisesti luonnonsuojeluyhteistyötä Suomen ja Luoteis-Venäjän eri alueiden välillä. Työryhmässä seurataan Suomen ja Venäjän ajankohtaisia luonnonsuojelukysymyksiä, uhanalaisten lajien suojelua ja ympäristökasvatusta sekä tuetaan suojelualuehankkeiden, -julkaisujen ja -tapahtumien toteutumista.
Ryhmän toimintaan osallistuu asiantuntijoita eri organisaatioista kuten ympäristöministeriöstä, SYKEstä, Metsähallituksesta sekä yliopistoista ja ELY-keskuksista.
Venäjällä vastinryhmä toimii Venäjän luonnonvara- ja ympäristöministeriön alaisuudessa, ja siinä on jäseninä asiantuntijoita Luoteis-Venäjän eri alueilta.