Tulli ja SYKE valvoivat tehostetusti kylmäainepullojen maahantuontia – tavoitteena ehkäistä ilmastoa lämmittäviä päästöjä

Uutinen 2.2.2022 klo 9.09
© Joni Kuusisto / Unsplash

Tulli ja Suomen ympäristökeskus (SYKE) valvoivat yhdessä kiellettyjen kertakäyttöisten kylmäainepullojen maahantuontia. Syksyllä 2021 toteutettu tehostettu valvontajakso oli osa EU:n laajuista kampanjaa, jolla halutaan muun muassa tukea lainmukaisesti toimivien yritysten toimintaa.

Kertakäyttöisten fluorattuja kasvihuonekaasuja (F-kaasuja) sisältävien kylmäainesäiliöiden maahantuonti on ollut kiellettyä vuodesta 2007 lähtien, mutta pulloja jää edelleen kiinni EU-maiden tulleissa vuosittain.

"Kylmäainekaasujen vapauttaminen ilmakehään on kiellettyä, koska monilla kylmäaineilla on ilmastoa lämmittävä, ja ilmastonmuutosta lisäävä, vaikutus. Kertakäyttöisten pullojen ongelmana on muun muassa se, että niihin jäävät pienet kylmäainemäärät ja pullojen kevyet rakenteet yhdessä mahdollistavat kaasujen vapautumisen ilmakehään, kun pullot poistetaan käytöstä tai kun ne vaurioituvat", kertoo ylitarkastaja Nufar Finel Suomen ympäristökeskuksesta.

F-kaasuja käytetään kylmäaineina esimerkiksi lämpöpumpuissa ja ilmastointilaitteissa. F-kaasujen käyttö on yleistynyt, koska niillä on korvattu otsonikerrosta heikentävät aineet.

Maahantuontia valvottiin useassa EU-maassa

Syys-lokakuussa toteutettu valvontajakso oli osa EU:n laajuista kampanjaa kertakäyttöisten kylmäainepullojen maahantuonnin kitkemiseksi. Kampanjalla muun muassa tuetaan lainmukaisesti toimivien yritysten toimintaa ehkäisemällä laittomasti toimivia yrityksiä saamasta vääristynyttä kilpailuetua, sekä viestitään valvonnan olemassaolosta ja lainsäädännöstä. Tehostettu valvonta kohdistui maa- ja meriliikenteeseen.

Valvonnassa kylmäainepulloista tarkistettiin merkinnät ja säiliöiden venttiilit. Kertakäyttöisissä kylmäainepulloissa on usein maininta kertakäyttöisyydestä ja vain yksi venttiili, kun taas uudelleentäytettävissä pulloissa on kaksi venttiiliä. Kertakäyttöiset säiliöt ovat yleensä valmistettu heikompilaatuisista materiaaleista kuin uudelleenkäytettävät.

Kun kertakäyttöpullo löytyy, se ensisijaisesti takavarikoidaan ja hävitetään maahantuojan kustannuksella.

Kiellettyjä säiliöitä ei löytynyt - maahantuontia valvotaan myös tulevaisuudessa

"Tehostetun valvonnan aikana ei löytynyt kiellettyjä kylmäainesäiliöitä, mikä on tietysti positiivista. Täytyy kuitenkin huomioida, että elämme poikkeusaikoja ja koronapandemia on hiljentänyt rajaliikennettä normaalista", toteaa tulliylitarkastaja Sofia Lindbäck Tullista.

Kylmäaineiden maahantuontia tullaan valvomaan tehostetusti myös tulevaisuudessa.

Suomen ympäristökeskus on F-kaasuja koskeva toimivaltainen viranomainen. Tulli valvoo maahantuontia.

Lisätietoa

Lisätietoja medialle

  • Tulli: tulliylitarkastaja Sofia Lindbäck p. 050 399 6856, sofia.lindback(at)tulli.fi
  • SYKE: ylitarkastaja Nufar Finel p. 0295 251 113, nufar.finel(at)syke.fi

Kohderyhmä: