Höyrylaiva Nautilus
Merentutkijat saivat käyttöönsä vuonna 1903 höyrylaiva Nautiluksen. Se oli rakennettu kalastustutkimus- ja merentutkimuskäyttöön, ja se oli Suomen itsenäistymisen jälkeen perustetun Merentutkimuslaitoksen käytössä vuoteen 1938 saakka.
Nykyisin alus toimii risteilyaluksena nimellä Nikolai II.
Ensimmäinen Aranda
Kesällä 1939 merentutkijat saivat käyttöönsä ensimmäisen Arandaksi nimetyn aluksen. Se oli alun perin rakennettu matkustaja-alukseksi ja toimi koululaisten retkeilyaluksena. Arandassa oli koneena nk. trippelikone, jota käytettiin mallina höyryhinaajien valmistamisessa (viite: Laiva-lehti 4/2006, s. 27).
Arandalla ehdittiin tehdä vain yksi tutkimusmatka ennen Toisen maailmansodan syttymistä, ja vuonna 1945 alus jouduttiin luovuttamaan sotakorvauksena Neuvostoliitolle.
Toinen Aranda
Vuonna 1953 valmistui tutkimus- ja kelirikkoalus, joka nimettiin edeltäjänsä mukaan Arandaksi. Se oli varustettu monipuolisella laitteistolla meren, merenpohjan ja kalataloudellisten tutkimusten suorittamista varten. Aranda toimi talvisin Turun saaristossa kelirikkoliikenteessä, ja kesäisin tehtiin tutkimusmatkoja. Alus oli Merentutkimuslaitoksen käytössä vuoteen 1989.
Nykyisin alus toimii Kotkassa KyAMKin koululaivana nimellä Katariina.
Kolmas Aranda
Vuonna 1989 Merentutkimuslaitos sai uuden, yksinomaan merentutkimukseen suunnitellun ja nykyaikaisen merentutkimuksen tarpeet täyttävän tutkimusaluksen, joka kahden edeltäjänsä mukaan sai nimekseen Aranda. Nykyisen Arandan omisti ensin Merentutkimuslaitos, jonka jälkeen laiva siirtyi Suomen ympäristökeskuksen omistukseen. Aikaisemmat Arandat ja Nautilus ovat olleet joko vuokralla tai lainassa merentutkijoiden käytössä.
Tutkimusaluksen kastoi edeltäjiensä mukaisesti Arandaksi kesäkuun 15. päivänä 1989 Merentutkimuslaitoksen ylijohtajan Aarno Voipion puoliso, rouva Raija Voipio.
© Kuva: Ilkka Lastumäki / itämeri.kuvat.fi
Vuosien 2017–2018 aikana Arandalle tehtiin suuri korjaus- ja muutostyö Rauma Marine Constructions Oy:n telakalla Raumalla. Remontissa alusta modernisoitiin monin tavoin.