Havaintoaika CitobsDB ilmoituspalveluissa

Havaintoaika

Havaintoajan päivämäärä- ja kellonaika-arvo voi olla joko havainnonteon ajankohta, tai muun ilmoituksen/toimenpiteen määrittämisen ajankohta, esim havaintoa toivotaan tehtäväksi tiettyyn aikaan, vastaavia havaintoja toivotaan etsittäväksi havaintoaineistoista tietyn ajankohdan ajoilta tai jo ilmoitettu havainto havaittiin virheelliseksi tiettyyn aikaan. Havainnonteon ajankohta vallitsevasta tilanteesta tai havaitun ilmiön tapahtumisaika. Voit ilmoittaa juuri nyt parhaillaan havaitsemasi tilanteen lisäksi menneisyydessä tapahtuneita ilmiöitä tai kirjata aiemmin tehtyjä havaintoja. Älä ilmoita tapahtuneeksi tulevaisuudessa ennakoimiasi tapahtumia. Ellet erikseen täytä tätä kenttää, havaitun tilanteen tai ilmiön oletetaan tapahtuvan juuri tietojen lähetyshetkellä. Havainnoille toivotut ajankohdat yms voivat tietysti olla myös tulevaisuudessa.

Havaintoajan formaatti ja tallentaminen attribuuttina

Esimerkki ilmoitetusta havaintoajasta tallennetussa tiedossa: 2022-02-14T15:05:58.6733333 Huomaa että oletusaikavyöhykkeenä on aina palvelun oma aikavyöhyke. Avoimessa datassa tämä aika ilmoitetaan parametrillä requested_datetime GET Service Request(s) tiedoissa. GET Service Definition tiedoissa attribuuttina tietoa rajapinnassa vastaanotettaessa attribuutin nimi on observationtime

Havaintoaika ja tallennusaika datassa

CitobsDB rajapinnan laajennetulla Open311 määrittelyllä havainto- ja tallennusaikoja palautetaan ilmoituksista seuraavasti:

  • requested_datetime : Havaintoon syötetty attribuutti observationtime tai käyttöliittymän tuottama tallennusaika, mikäli ilmoituspalvelun attribuuttina ei ole kysytty havaintoaikaa  (observationtime). 
  • end_datetime : Määritelty havaitun tapahtuman ilmoitetuksi loppuajaksi, käytännössä aina sama kuin requested_datetime
  • saved_datetime :
  • expected_datetime: Ei toistaiseksi käytössä (varattu annotaatioilmoituksien käyttöön jatkossa)
  • updated_datetime: Ei toistaiseksi käytössä (varattu annotaatioilmoituksien käyttöön jatkossa; viimeisimmän muutoksen aika mikäli tallennetun datan versiointi ja muu muuttaminen kuin status -parametrin ilmoittama avoin data / suljettu data myöhemmissä alustan versioissa sallitaan)

Varautuminen jatkokehitykseen (ei vielä toteutuspäätöksiä)

Jatkossa ilmoituksiin tullaan liittämään parameri tms jolla oletusasetus- tai ilmoituskohtainen aikavyöhyke ilmoitetaan.

Myös string -tyyppisiin attribuutteihin tulee mahdollisuus kellonaika, päivämäärä, ajanjakso yms aikamääreiden antamiseen niin, että ne osataan toistaa ja tuottaa erilaisissa käyttöliittymissä.

Julkaistu 14.2.2022 klo 18.03, päivitetty 14.2.2022 klo 18.03

Kohderyhmä: