Kartta: Seurantapaikat eli pysyvät toistuvasti vierailtavat havainnointipaikat

Kansalaishavaitsijoiden havainnoinnin pysyvät seurantapaikat

Seurantapaikat eli pysyvät toistuvasti vierailtavat havainnointipaikat ovat kansalaishavaitsijoiden eri tyyppisiä säännöllisesti toistettavia havaintokäyntejä varten pysyvästi tiettyyn paikkaan määriteltyjä havaintojen tekemisen paikkoja. Seurantapaikan läheisyydessä tehdyt havainnot yhdistetään tähän tiettyyn sijaintiin jotta ympäristön muutosta juuri tuolla paikalla voitaisiin seurata. Yksittäisillä havaintokerroilla pyritään tekemään havainto mahdollisimman läheltä tätä paikkaa. Sama seurantapaikan ID -tunnus yhdistää nämä yksittäiset havainnot vaikkapa tilastojen ja aikasarjojen tekemistä varten yhteen kokonaisuuteen.

Kansalaishavaintojen ilmoituspalvelun tunnus näille tiedoille: staticobservationsite_service_code_201907020935326

 

 

Kartta latautuu tämän tekstin yläpuolelle: Klikkaamalla yksittäistä kartan kohdetta saat havaintopaikkaa koskevat tiedot esiin. Viimeisellä rivillä tiedoista on seurantapaikan ID-tunnus.

Kun olet liittämässä havaintoosi seurantapaikan tunnusta, kirjaa valitsemasi seurantapaikan ID muistiin havainnon lähettämistä varten.

On usein mahdollista merkitä kyltillä, tarralla, poijulla tms havaintopaikka myös maastoon: Voit kirjoittaa seurantapaikan ID-numeron tähän merkkiin näkyville.

Muista pyytää merkintää varten maa- tai vesialueen omistajan lupa, ja varmista ettei merkistä ole haittaa tai vaaraa esimerkiksi liikenteelle.  

Muut havainnoinnin paikat

Voit luonnollisesti ilmoittaa havaintoja myös ilman erityistä seurantapaikkaa: Kaikki havainnot ja ilmoitukset sidotaan johonkin paikkaan, ja ne kaikki saavat myös oman ID-numeronsa.  Tarvittaessa ilmoitettuja havaintoja voidaan myös jälkikäteen yhdistellä liittymään tiettyihin seurantapaikkoihin näiden ID-numeroiden avulla tiettyihin ilmoitettuihin paikkoihin viitaten. Yhdistely saattaa tosin olla jälkikäteen työlästä ja osin epävarmaa, joten mieluiten yhdistäminen kannattaa tehdä heti havaintoja ilmoittaessa.

Erilaisia luontotyyppejä arvioitaessa ja vastaavissa inventointitehtävissä saatetaan tarvita myös "kertakäyttöisiä" seurantapaikkoja, joihin yhdistetään saman ajankohdan tiedot erilaisista havainnoista. Näistä havaintokohteista enemmän täästä linkistä löytyvistä kuvauksista.

Seuraavaksi

Seuraavilla havaintojen ilmoituslomakkeilla ilmoitetaan usein seurantapaikkoihin yhdistettäviä havaintoja:

  1. Vesitestirepun avulla tuotetut havainnot vedenlaadusta

Voit tarvittaessa perustaa uuden havaintopaikan mikäli haluat kerätä tiettyä paikkaa koskevia havaintoja. Näin voit kutsua myös muita havaintojaan tältä paikalta toimittamaan.

Takaisin kampanjasivuille

  1. SYKEn kansalaishavaintokampanjat
  2. Kansalaishavaintokampanjat
Julkaistu 4.7.2019 klo 14.47, päivitetty 3.10.2019 klo 12.32

Kohderyhmä: