Vuoden 2022 Ekopaasto kutsuu metsään

Uutinen 2.3.2022 klo 8.19
Ekopaasto, Saija Kuusela
Projektipäällikkö Saija Kuusela muistuttaa, että vanha metsä ei avuhakkuun jälkeen palaa entiselleen. "Vanha metsä on siis oikeastaan uusiutumaton luonnonvara."

Suomen ympäristökeskuksen uutinen 2.3.2022

Suomen ympäristökeskus on mukana Kirkkohallituksen järjestämässä Ekopaasto-kampanjassa. Vuoden 2022 Ekopaaston teemana on metsä. Kampanjan taustalla on syvä huoli luonnosta ja ilmastonmuutoksesta ja halu suojella luontoa omia elämäntapoja ja valintoja kohtuullistamalla. Kampanja alkaa 2.3. ja päättyy pääsiäislauantaina 16.4.

Monella suomalaisella on luonteva suhde metsään: se voi olla talouden turvaaja, luontokohde tai ruoka-aitta – siellä marjastetaan, sienestetään ja metsästetään. Jokamiehen oikeudet otetaan itsestäänselvyytenä.

Viimeistään korona-aika vei suomalaiset metsään, ja moni löysi metsästä turvaa. Ekopaaston aikana tarkastellaan suomalaisten metsäsuhdetta ja metsää hiljentymisen paikkana ja pyhiinvaelluksen kohteena.

Kampanjan aikana nostetaan keskusteluun myös ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuus ja ihmisen rooli luomakunnan jäsenenä.

”Tutkimuksen mukaan metsä ei avohakkuun jäljiltä palaudu samanlaisena enää koskaan, vaan sen kasviyhteisö ja sitä myöten varmasti myös maaperän ja puiden pienet asukkaat muuttuvat toisenlaisiksi. Vanha metsä on siis oikeastaan uusiutumaton luonnonvara”, Suomen ympäristökeskuksen projektipäällikkö Saija Kuusela sanoo.

Kampanjaan kutsutaan kaikki mukaan kertomaan omasta metsäsuhteestaan eri sosiaalisen median kanavilla aihetunnisteilla #ekopaasto ja #minunmetsäni.

Ekopaasto toteutetaan laajassa yhteistyössä

Ekopaasto sai alkunsa vuonna 2012 Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Suomen ympäristökeskuksen yhteisestä ideasta. ”Tämä on ollut alusta alkaen kirkon ja monen muun toimijan yhteinen hanke”, kertoo Ekopaaston ”isä” ja alullepanija Ilkka Sipiläinen, Kirkkohallituksen ympäristöasioiden ja kestävä kehityksen johtava asiantuntija.

Ekopaaston muut yhteistyökumppanit vuonna 2022 ovat Finlandsvenska scouter (FISSC), Finska Missionssällskapet (FMS​), Hiljaisuuden ystävät ry. ​Martat, Marthaförbundet​, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen partiolaiset​ ​ja Tapio.

Lisätietoja

Ilkka Sipiläinen, yhteiskunnan ja kestävän kehityksen johtava asiantuntija, Kirkkohallitus, puh. 040 544 1158, etunimi.sukunimi@evl.fi

Tuula Putkinen, viestintäpäällikkö, Kirkon viestintä, p. 046 922 0232, etunimi.sukunimi@evl.fi

Ulla Ala-Ketola, viestintäasiantuntija, Suomen ympäristökeskus, ulla.ala-ketola@syke.fi, puh. 050 465 588, etunimi.sukunimi@syke.fi
 


Kohderyhmä: