Sinileväriskin arviot

Merialueilla sinileväkukintojen riski kesällä huomattava 2.6.2022
Sinileväriski on huomattava Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Selkämeren eteläosissa. Riski pysyy tänä kesänä edellisten kesien tasolla.
Lue lisää
Sinileväkukintojen riski on merellä viime vuosien tapaan huomattava tai kohtalainen – kesän sää on avainasemassa 3.6.2021
Voimakkaiden ja laajojen sinileväkukintojen riski on tänä kesänä itäisen Suomenlahden ja Itämeren pääaltaan osalta hieman suurempi kuin kesällä 2020.
Lue lisää
Sinileväkukintojen riski on Suomen merialueilla viime vuoden tapaan huomattava tai kohtalainen – lopullisen tilanteen ratkaisee kesän sää 4.6.2020
Keskimääräisissä kesän sääoloissa alkavan kesän leväriski on Itämeren pääaltaan pohjoisosassa, pääosassa Saaristomerta ja Selkämeren eteläosassa kohtalainen. Perämerellä ja itäisellä Suomenlahdella riski on vähäinen.
Lue lisää
Sinileväkukintojen riski on kesällä Suomen merialueilla huomattava – lämmin ja aurinkoinen sää voi kasvattaa kukinnat voimakkaiksi 6.6.2019
Voimakkaiden ja laajojen sinileväkukintojen riski Suomen merialueella on viime vuosien tasoa, sillä ravinnetilanne on pitkälti pysynyt ennallaan. Sinilevälauttojen muodostumisriski on tänä kesänä huomattava Suomenlahdella, Itämeren pääaltaan pohjoisosassa ja suurimmassa osassa Saaristomerta. Kaakkoisella Selkämerellä riski on kohtalainen. Riskin toteutumisen ratkaisee kesän sää.
Lue lisää
Voimakkaiden sinileväkukintojen riski aikaisempia vuosia pienempi kesällä 2018 Suomen merialueilla 7.6.2018
Laajojen sinileväkukintojen esiintymisriski on Suomen merialueilla paria viime vuotta pienempi, sillä levien käytettävissä on vähemmän ravinteita verrattuna edellisiin vuosiin. Suomenlahdelle voi kuitenkin muodostua voimakkaitakin leväkukintoja, mikäli kesä on lämmin. Lämmin toukokuu saattaa aiheuttaa tänä vuonna kukintoja normaalia aikaisemmin.
Lue lisää
Voimakkaat sinileväkukinnat mahdollisia kesällä 2017 Suomen merialueilla 1.6.2017
Laajojen sinileväkukintojen riski Suomenlahdella on suurempi kuin aikaisempina vuosina. Poikkeuksellisen ravinnetilanne johtuu muun muassa Pohjanmereltä vuonna 2014 ja 2016 Itämereen tulleista suolavesipulsseista, joiden seurauksena fosforipitoinen syvävesi saavutti Suomenlahden. Lisäksi jäätön ja tuulinen talvi sekoitti vesikerroksia ja toi ravinteita Suomenlahden pintaveteen. Myös Itämeren pääaltaan pohjoisosaan, Saaristomerelle ja Selkämeren eteläosaan voi muodostua huomattavia leväkukintoja.
Lue lisää
Sinileväkukintariski Suomen merialueilla kesällä 2016 paikoin huomattava 2.6.2016
SYKEn merikeskuksen arvion mukaan sinilevälauttojen muodostumisriski Suomen merialueilla on tänä vuonna huomattava suuressa osassa Suomenlahtea, Saaristomerellä ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa. Selkämeren keski- ja eteläosassa ja itäisellä Suomenlahdella kukintariski on kohtalainen. Selkämeren pohjoisosassa ja Perämerellä riski on vähäinen.
Lue lisää
Leväennuste: Sinileväkukintariski Suomen merialueilla paikoin huomattava 4.6.2015
SYKEn merikeskuksen ennusteen mukaan sinilevälauttojen muodostumisriski Suomen merialueilla on tänä vuonna huomattava koko läntisellä Suomenlahdella, Saaristomeren eteläosissa ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa. Selkämeren eteläosassa ja itäisellä Suomenlahdella kukintariski on kohtalainen. Perämerellä, Selkämeren pohjoisosassa ja Suomenlahden itäisimmässä osassa riski on vähäinen.
Lue lisää
Leväennuste: Sinileväkukintariski Suomen merialueilla paikoin huomattava 5.6.2014
SYKEn merikeskuksen ennusteen mukaan sinilevälauttojen muodostumisriski on Suomenlahden länsiosassa, Saaristomerellä ja eteläisimmällä Selkämerellä kohtalainen. Saaristomeren eteläosissa ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa levälauttojen muodostumisriski on huomattava. Kukintariski on suuri Itämeren pääaltaan länsiosissa. Perämerellä, pääosassa Selkämerta ja Suomenlahden itäosassa riski on vähäinen.
Lue lisää
Leväennuste: Sinilevien kukintariski vähäinen tai kohtalainen merialueilla 6.6.2013
SYKEn merikeskuksen sinileväennusteen mukaan sinilevien kukintariski Suomen merialueilla on tänä kesänä pääosin vähäinen. Läntisellä Suomenlahdella, Saaristomeren eteläosassa ja Itämeren pääaltaan koillisosassa riski on kohtalainen. Pohjanlahdelle ei ennusteta merkittäviä kukintoja. Suurimmillaan sinilevien kukintariski on eteläisellä Itämerellä.
Lue lisää
Leväennuste: Sinilevien kukintariski kohtalainen Suomen merialueilla 7.6.2012
Suomen ympäristökeskuksen merikeskuksen sinileväennusteen mukaan sinilevien kukintariski Suomen merialueilla on tänä kesänä pääosin kohtalainen. Saaristomeren eteläosassa ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa riski on huomattava. Pohjanlahdelle ei ennusteta merkittäviä kukintoja. Suurimmillaan sinilevien kukintariski on eteläisellä Itämerellä.
Lue lisää
Julkaistu 10.6.2024 klo 15.36, päivitetty 10.6.2024 klo 15.50
Aihealue:
Kohderyhmä: